top of page

Esterilització en gats: avantatges, inconvenients i mites

  • Dec 16, 2022
  • 8 min de lectura

L'esterilització és un procés irreversible i important a l'hora d'assumir la responsabilitat en un gat, ja que evitarà embarassos no desitjats, evitarà que els mascles marquen territori i estaran més protegits d'algunes malalties.

Moltes vegades, quan la gent acudeix al refugi per un gat, se sorprén quan comentem que el gat s'entrega amb les vacunes en regla i compromís d'esterilització. La pregunta més comuna és si és necessari.


Ací vos parlarem del procés d'esterilització explicant els avantatges, inconvenients i demostrant alguns dels mites més recurrents.


Què és l'esterilització?

Primer que res hem de resoldre el dubte de què és realment l'esterilització. Òbviament, la principal finalitat és evitar la reproducció, però molta gent desconeix el procediment i altres avantatges que pot tindre.

L'esterilització és un procés quirúrgic en el qual s'extrauen els testicles (en mascles) o l'úter amb els ovaris (en femelles).

És una cirurgia ràpida i relativament senzilla, més en el cas del mascle perquè, excepte excepcions, els genitals són externs, és a dir, estan fora del cos.


Per a moltes persones, les paraules "procediment quirúrgic” suposa un motiu per a tirar-se cap endarrere. És normal, ens imaginem el quiròfan i la típica escena de les sèries on fiquen a un pacient corrent a quiròfan. Però sabies que l'extracció d'una dent també es considera un procediment quirúrgic? És a dir, no tots els procediments quirúrgics són iguals ni en complexitat ni en duració.


Avantatges de l'esterilització

1. Previndre malalties

Esterilitzar al nostre company felí prevé malalties greus com piometra (infecció uterina), tumor mamari, tumor testicular, problemes de pròstata i malalties de transmissió sexual (sí, en gats també hi ha).


La piometra és una malaltia bastant habitual en gosses i gates que es presenta setmanes després del zel. La simptomatologia és molt inespecífica, la gata està apàtica, no menja, pot tindre febre… Consisteix en una infecció bacteriana de l'úter que no es pot resoldre amb antibiòtics si no que necessita una cirurgia de manera urgent. És una urgència veterinària i si no es tracta a temps és mortal. Les gates esterilitzades redueixen la seua possibilitat de patir aquesta infecció en un 90%.


A més, les gates no esterilitzades tenen major probabilitat de patir un tumor mamari. L'esterilització redueix molt la probabilitat segons l'edat a la qual esterilitzem. Les gates esterilitzades abans del primer zel tenen una probabilitat molt baixa de tindre tumor mamari.


En gats mascle, en canvi, existeixen diversos tipus de tumors testiculars com el Sertolinoma, entre altres. L'esterilització elimina el risc de patir un tumor testicular. També evitaríem els problemes de pròstata que es produeixen per l'estimulació hormonal del testicle sobre la pròstata i el tractament de la qual sol ser l'esterilització.


A més, si esterilitzem al nostre gat evitarem que contraga malalties de transmissió sexual ja que no mantindrà relacions sexuals. No citarem totes les malalties de transmissió sexual i les seues conseqüències, simplement penseu totes les que hi ha en humana i que, a diferència dels humans, els nostres peluts desconeixen els anticonceptius.


2. Augmenta l'esperança de vida

De mitjana, els animals esterilitzats viuen entre 3 i 5 anys més que els no esterilitzats.

En deslliurar-se de malalties de transmissió sexual, tumors de l'aparells reproductor i infeccions, els gats esterilitzats viuen, de mitjana, més anys que els gats no esterilitzats. Això no vol dir que el teu gat esterilitzat vaja a ser Matusalén ni que un gat no esterilitzat no puga viure molts anys, sinó que l'esterilització allarga la vida del teu gat, encara que la seua esperança de vida dependrà de molts factors a més d'estar esterilitzat o no.


3. Disminueix el comportament territorial

Això és especialment notori en mascles, que són els que solen mostrar un comportament territorial més marcat.


Els mascles d'espècies felines tendeixen a ser territorials i defensar el seu espai. Això és perquè els mascles amb millors territoris tenen més possibilitats d'apariar-se. I com nostres gats tenen cos de peluix i esperit de lleó, continuen mantenint aqueix comportament dels seus parents felins salvatges.


Per això, un mascle que no estiga esterilitzat pot marcar el seu territori orinant en objectes de la casa i parets. Ja que així, adverteix a altres gats que aqueix és el seu territori. A més, defensarà el seu territori de manera agressiva si creu que hi ha perill de ser desplaçat per un rival.


Com és un comportament lligat a la reproducció, l'esterilització elimina el marcatge territorial i, a més disminueix l'agressivitat. També disminueix la probabilitat que el teu gat marque objectes de la casa arrapant-los, ja que alliberen feromones amb les seues arpes i així marquen que és el seu territori.

Atenció: hi ha molts tipus de comportaments agressius i no tots són deguts al territori, si el vostre gat és agressiu, consulteu amb el vostre centre veterinari.

4. La teua gata viurà més relaxada si el zel

La teua gata deixarà d'entrar en zel i això li estalviarà molt d'estrés... I a tu també!


Imagina que quan augmenten les hores de llum el teu cos decidira que és moment de reproduir-se i tota la teua vida s'enfocara a trobar algú amb qui reproduir-te. Això és el que els passa a les gates en zel. Reclamen en forma de miols constants i poden fins i tot deixar de menjar. A més, com tenen el que es coneix com a ovulació induïda per còpula, poden enllaçar un zel darrere d'un altre fins que trobe un mascle… o fins que acabe la temporada reproductiva. Com la temporada reproductiva depén de les hores de llum i en les llars hi ha llum elèctrica (dins de casa és de dia encara que fora siga de nit) les nostres gates creuen que estan en estació reproductiva. Això fa que puguen tindre zel en quasi qualsevol moment de l'any. En femelles perquè es desesperen buscant un mascle i en mascles perquè si hi ha a prop una gata en zel la seua resposta és buscar-la i reproduir-se, fins i tot deixant de menjar… i poden detectar el zel d'una femella a grans distàncies.


Tot això no sols és estressant per al teu gat. Imagina a la teua gata miolant a tota hora, sense parar. Si ja ho has viscut, saps que pot arribar a ser desesperant. I al teu gat tractant d'escapar-se de casa contínuament. Una situació estressant per a tots.


Per això, esterilitzar vos farà la vida molt més fàcil, tant a ells com a vosaltres.


5. Disminueix l'agressivitat i el desig d'eixir a l'exterior

Com ja hem comentat, la reproducció en felins està lligada al territori. Si el teu gat mascle no està esterilitzat, tindrà tendència a defensar el seu territori de manera agressiva enfront de possibles competidors.


A més, tant gats femelles com mascles tendeixen a escapar-se més quan estan castrats o no esterilitzats. Les femelles per a buscar un mascle amb el qual reproduir-se, els mascles per a “patrullar” els voltants del seu territori i per a reproduir-se amb les femelles en zel que detecten a prop.


És una mica com si tota la seua vida es posara en un segon pla durant l'època reproductiva. T'imagines tindre una obsessió i no poder pensar en res més durant hores i dies? Perquè això és una mica el que li passa a la teua gata quan està en zel o, en el cas del teu gat quan hi ha una femella en zel “a prop” (segons estudis, poden detectar femelles en zel fins a 2 quilòmetres de distància).


En resum: la castració redueix els comportaments agressius, però continuaràs havent de respectar el seu espai i pot ser que el teu gat continue tenint tendència a eixir a l'exterior. Si el teu gat té comportaments agressius consulta amb el teu centre veterinari.


6. Evita ventrades no desitjades

És molt comú que ens arriben al refugi gatets bebé. O bé perquè una gata de carrer s'ha quedat embarassada, o perquè una gata domèstica s'ha escapat estant en zel i ha tornat a casa prenyada…


Generalment els propietaris troben família per a les cries i esterilitzen als seus gats perquè no torne a ocórrer. Però no sempre... Per desgràcia moltes vegades, aquestes ventrades no desitjades acaben en l'abandonament.


A més, hi ha gent sense cor que els abandona a la seua sort. Per exemple, nosaltres ens vam trobar a uns gatets en una bossa de fem dins d'un contenidor, on en rescatar-los, alguns havien mort d'asfíxia i la resta estaven en pèssimes condicions.


Els gats tenen una gran capacitat reproductiva. Una sola parella de gats pot donar lloc a uns 200 gats en 2 anys. Imagineu-vos si els gats de carrer no s'esterilitzaren! Per això, en el refugi defensem l'esterilització dels gats.

Important: si la teua gata ha tingut una ventrada i no et pots fer càrrec d'ella, posa't en contacte amb nosaltres abans d'abandonar-los a la seua sort.

Inconvenients de l'esterilització

Ara que ja vos hem comptat els principals avantatges d'esterilitzar, passem als "inconvenients".


1. És una cirurgia menor

L'esterilització requereix una cirurgia i aquestes mai estan 100% exemptes de risc. Però el risc és molt baix per ser una cirurgia curta (uns 30 minuts) planificada en un animal sa. Els beneficis superen els riscos.


Per a esterilitzar al teu gat cal ficar-lo en un quiròfan i sotmetre'l a una anestèsia. Molts propietaris no volen esterilitzar per la por a les complicacions de la cirurgia i l'anestèsia. Però el risc anestèsic d'un pacient sa és baix, més si es realitza un control preoperatori (revisió i analítica). A més, el risc anestèsic en cirurgies planificades (és a dir que no és una urgència) és baix i en animals sense patologies és mínim. El risc anestèsic es classifica de l'1 (mínim) al 5 (màxim). Això significa que si esterilitzes a la teua gata de manera preventiva, tindria un risc 1 (el més baix), mentre que si l'esterilitzes d'urgència per una piometra el seu risc seria 3-4.


Això afegit al fet que el risc és menor en cirurgies curtes (menys temps sota anestèsia) fa que el risc d'una cirurgia planificada siga mínim. En el cas d'animals amb patologies el risc pot ser major segons la patologia en qüestió: en aquest cas, consulta amb el teu centre veterinari les opcions.


Mites sobre l'esterilització

1. Els gats esterilitzats es tornen apàtics i engreixen

No, el teu gat no es convertirà en Garfield. És cert que després de l'esterilització, els gats poden ser una mica menys actius i desenvolupar una major tendència a engreixar. Però amb un control adequat, jocs i racions adequades, el teu gat no hauria d'engreixar. A més, en cas que el teu gat tinga aquesta tendència, hi ha formulacions específiques per a gats esterilitzats.


I si el teu gat presenta símptomes com a apatia i feblesa el més probable és que estiga malalt o tinga dolor, per la qual cosa és necessari que el portes al veterinari. L'esterilització no converteix als gats en apàtics, la malaltia i l'avorriment, sí.


2. No es pot esterilitzar a un gat fins que no ha tingut el seu primer zel o la seua primera cria.

Ho confessem, no tenim ni idea d'on ha eixit això. Però per alguna raó és un “coneixement popular” que circula per ahí i frega la llegenda urbana. La realitat és que si s'esterilitza a les femelles abans del primer zel, les seues probabilitats de desenvolupar un tumor mamari en el futur són pràcticament nul·les.


És cert que hi ha una limitació òbvia a l'hora d'esterilitzar i és que el nostre gatet estiga prou desenvolupat, fort i que tinga la grandària suficient perquè els testicles/ovaris i úter siguen visibles.

En general, es considera segur operar a partir dels 4 mesos i es recomana operar entre els 4 i 6 mesos de vida.

3. El meu gat necessita tindre una ventrada en la seua vida per a sentir-se realitzat/a i evitar embarassos psicològics

En aquest mite hi ha 2 mites mesclats: que el teu gat se senta realitzat en tindre cries, i que les femelles que no pareixen almenys una vegada en la seua vida poden tindre embaràs psicològic. Anem per parts perquè el tema és un poc espinós.


Els gats no se senten realitzats en ser pares/mares. És una sensació humana que els gats no tenen, encara que ens entenguen tant que a vegades semblen personetes, la seua percepció del món i del sexe és molt diferent de la nostra, per a ells és un impuls més. En el cas dels mascles, de fet, no van amb compte de les cries, podent arribar a considerar-les competidors i mostrar comportaments agressius. En el cas de les femelles, els criaran fins que siguen independents, després es comportaran amb ells com qualsevol altre gat.


Respecte al tema dels embarassos psicològics, aquest és un tema una mica més complex. Sense entrar en molts detalls, és un problema hormonal pel qual l'organisme de la gata creu que està gestant. Les femelles no esterilitzades poden tindre embarassos psicològics, encara que és més comú en gosses que en gates. Atés que és una patologia que apareix després de l'ovulació, la millor prevenció és impedir l'ovulació, la qual cosa s'aconsegueix mitjançant l'esterilització. Per això, si et preocupa que la teua gata puga desenvolupar un embaràs psicològic el més segur és esterilitzar-la.


Conclusió

Esterilitzar té més avantatges que inconvenients i per això nosaltres apostem per l'esterilització dels nostres gats.


留言


bottom of page