Guia per a pares felins primerencs
- Apr 11, 2023
- 3 min de lectura
Si vas a adoptar per primera vegada un company felí, et deixem alguns consells que et poden servir.

L'arribada d'un nou amiguet pelut és sempre motiu d'alegria i emoció. Però si és el primer michi que adoptes, sempre hi ha alguns punts a tindre en compte.
Cada gat/a és un món, i com amb les persones, cadascun té la seua personalitat i caràcter. Quan s'adopta per primera vegada a un felí, hem de tindre en compte diversos factors: on dormirà, si tenim la casa condicionada, on serà la seua zona de jocs i de menjar...
A més de les coses bàsiques que ens preguntarem, també hem de tindre en compte l'edat de l'animal. No és el mateix adoptar un gatet de dos mesos, que d'un any, que de 5 anys... No tenen la mateixa energia!
Els gatets xicotets tenen una fase de "destrucció" quan estan creixent (i és completament normal) que ho rasquen i mosseguen tot, perquè estan aprenent a usar les ungles i això pot "molestar" un poc. Igual que si és un gat jove (a partir de 7 mesos a 2 anys), ja ha passat per eixa fase destructiva però continua tenint molta energia i necessita jugar i moure's. Mentre que un gat adult (a partir dels 3 anys) tindrà ja molt marcat el seu caràcter i personalitat i serà més tranquil.
Prepara ta casa

Una de les parts més importants és la preparació de la nostra llar per a facilitar que el nostre nou compi estiga a gust i se senta segur. Depenent de si vivim en una casa o en un pis haurem d'adequar-la d'una manera o una altra.
La part més important és evitar que el nostre felí s'escape, ja que des del refugi recomanem que el gat o la gata no isca a l'exterior. Per a això és important donar-li una bona vida i condicionar les finestres o balcons amb mosquiteres resistents o reixetes, que a més d'evitar que s'escape, evita que es puga fer mal, ja que si salta d'una gran altura podria tindre greus conseqüències.
Si d'altra banda, tens alguna terrassa o jardí i vols deixar que prenga el sol a l'aire lliure, també és aconsellable adaptar eixa zona perquè no es puga escapar.
Coses imprescindibles
D'altra banda, els gats necessiten algunes coses bàsiques per al seu dia a dia, com és un arener i arena per a mantindre-ho net diàriament, un abeurador i una menjadora, menjar segons l'edat de l'animal, un llit còmode i algun joguet.

És important la zona on es vaja a instal·lar per exemple l'arenero, ja que el michi ho utilitzarà per a fer les seues necessitats i ha d'estar tranquil. Així que hem d'assegurar-nos que estiga en un lloc no gaire sorollós i que tinga fàcil accessibilitat.
Els gats són molt curiosos i és probable que necessite investigar-ho tot, però a part d'això, necessita tindre la seua zona de descans, joc i menjar. De normal sol ser la zona més concorreguda de casa, per a tindre així companyia i on més temps estarà. En aquesta zona deixarem a prop l'aigua i el menjar, així com un llit còmode i algun rascador.
Un dels imprescindibles, si volem evitar les esgarrapades en els mobles i portes, és el rascador. Un bon rascador serà la nostra salvació en aquests cas, ja que s'esplaiarà en ell i ho utilitzarà per a "esmolar" les seues ungles.
A més del rascador, és convenient tindre algun joguet, perquè l'animal puga soltar energia, com a pilotes, ratolins, túnels o joguets teledirigits. Així com algun joguet per a jugar junts, ja que encara que els gats són bastant independents, també necessiten als seus humans. Per a aquests casos podem utilitzar joguets de canya amb alguna peça o ploma final.
Has de tindre paciència

Els animals poden patir estrés amb els canvis, així que hem de tindre paciència si veiem que les primeres hores o els primers dies d'arribar a casa s'amaga o no ens fa cas. És un comportament de defensa per part del felí i hem de deixar el seu espai i tindre paciència i a poc a poc s'anirà obrint a nosaltres.
És important no atabalar a l'animal amb abraçades i besos, o passar-lo de braç en braç per a evitar que s'agobie, se senta incomode i reaccione a la defensiva arrapant o mossegant.
Conclusió
Sabem que és molt emocionant l'entrada d'un nou membre en la família, però hem d'assegurar-nos que tenim tot el necessari abans de l'entrada de l'animal a casa. Així com la seua seguretat, evitant també que tinga accés a objectes perillosos (com el cristall) o plantes tòxiques.
A més, hem de tindre en compte les seues necessitats mèdiques, revisions veterinàries i higiene. Així com, és interessant, i des del refugi recomanem, l'esterilització (et comptem perquè en el nostre blog) i l'ús del microxip.
Comments