Adaptació d'un nou membre felí en la família
- Feb 2, 2023
- 3 min de lectura
Quan prens la decisió d'adoptar un gat, no sols li estàs donant l'oportunitat d'entrar en la teua llar, sinó de canviar-li la vida per complet. Per això, hem de tindre en compte alguns detalls al principi de la seua arribada i adequar la nostra casa abans que entre l'animal.

Abans de prendre la decisió d'adoptar, s'ha de tindre en compte les despeses i la responsabilitat que un animal comporta, així com assegurar-nos que tots els membres que conviuen en la llar estan d'acord en la decisió.
L'arribada d'un nou membre a la família sempre és emocionant, però pot arribar a ser estressant per a l'animal. Per això hem de respectar el seu espai i preparar la seua estada.
Adequar la nostra casa
Abans de l'arribada del nou membre felí, hem de preparar la nostra casa. Com? Doncs tenint en compte les necessitats d'un gat, necessitarem coses bàsiques com un arener, arena aglomerant, menjador, abeurador, menjar segons l'edat de l'animal, un llitet còmode i algun joguet, per a començar.
Hem d'assegurar-nos que l'arener estiga en un lloc no gaire sorollós i que puga accedir amb facilitat perquè puga realitzar les seues necessitats amb tranquil·litat i que les olors no molesten a ningú.

És important adequar una zona perquè el gatet puga estar còmode, on vaja a estar la majoria del temps, per a poder deixar a prop l'aigua i el menjar i tindre el seu llit i joguets. Així com un bon rascador per a evitar que es puga esplaiar amb algun moble.
A més, és de gran importància adequar finestres, balcons i altres per a evitar que es puga escapar, o fins i tot pitjor, que es puga fer molt de mal.
Primers dies
Les primeres hores i els primers dies poden ser emocionants o complicats. Hem de tindre en compte que per a l'animal és un canvi i pot estar espantat. Dependrà de l'animal, del passat que haja tingut i de la seua edat, que tarde més o menys a adaptar-se a la seua nova llar i a la seua nova família, però abans de res hem de respectar el seu espai i el procediment d'adaptació.

Hem de fixar-nos en el llenguatge corporal d'un gat, ja que ens indica si està espantat, si tenen por, si està receptiu o si està a la defensiva. Moltes vegades, la seua acció més comuna és amagar-se, això pot portar una bona estona o fins i tot en el cas que tinga molta por, pot arribar a amagar-se durant dies...
És important no aclaparar a l'animal amb abraçades, besos o passar-lo de braç en braç. No és un bebé i pot arribar a sentir-se incòmode i defensar-se amb esgarrapades o mossegades. Els gats poden arribar a ser molt afectuosos, però tot al seu degut temps i sense atabalar.
Si tenim un altre gat
Si a la nostra casa hi ha un altre animal, per exemple un gos, hem de fer una presentació tranquil·la i controlada perquè vagen coneixent-se. Si l'altre animal es tracta d'un o més gats, dependrà també del caràcter de les nostres mascotes que tarden més o menys a adaptar-se, però necessiten un període d'adaptació.
És important presentar-los de manera gradual durant uns dies. Al principi podem separar-los, preparant una habitació per al nou gatet i que puga sentir-se segur, mentre els altres residents tenen accés a la resta de la casa.

La primera presentació serà mitjançant l'olor. Les nostres mascotes ens reconeixen per la nostra olor i començaran a captar l'olor del nou membre, i viceversa. Podem intercanviar mantes o joguets per a veure com reaccionen a l'olor de l'altre animal.
La segona presentació serà la del contacte visual, obrint l'habitació prou perquè es vegen, utilitzant una mosquitera o reixeta perquè puguen veure's i conéixer-se. Depenent de les seues reaccions podem repetir aquest procediment les vegades que siguen necessàries o passar a una breu presentació cara a cara. Vigilant sempre per si es produeix una baralla, però anant deixant-los temps perquè es coneguen.
L'important ací és tindre paciència, per la seguretat de totes les teues mascotes. Pots anar repetint les trobades breus fins que veges que es porten bé i estan llestos per a conviure junts.
Conclusió
Aquest procés pot ser lent, però hem de tindre paciència, ser constants i sobretot, respectar l'espai de l'animal.
Com ja hem comentat, tot això dependrà de la situació de l'animal, del seu caràcter i la seua edat. Hi ha animals que han passat per molt, que necessiten un procés d'adaptació molt lent, però que val la pena per veure com tornen a confiar en els éssers humans i es converteixen en mascotes afectuoses i adorables.
Comments