top of page

Per què el meu gat o la meua gata no hauria d'eixir a l'exterior?

  • Dec 21, 2022
  • 4 min de lectura

Hola amant dels gats, en aquesta entrada de blog vos parlarem d'un tema que sabem que és un poc controvertit: els gats i l'exterior.

Sabem que és un tema que alça una mica de butllofes però explicarem perquè en el refugi no som partidaris que els gats de casa caminen pul·lulant a pler. Anem allà!


Accidents

Els gats que ixen a l'exterior poden patir accidents diversos com a atropellaments, baralles amb altres gats, atacs de gossos, enverinament...


Encara que el teu gat siga un totpoderós súper independent, la veritat és que fora de casa és vulnerable a diversos perills. Quantes vegades has vist cartells d'un gat que s'ha perdut?

La veritat és que el teu gat es pot espantar o desorientar. Fins i tot pot consumir plantes tòxiques i enverinar-se (moltes plantes de jardí i d'interior són tòxiques). També pot veure's involucrat en baralles amb altres gats, ser atacat per gossos i fins i tot per alguns humans (no ho entendrem mai, però passa). A més, les ferides per mossegada tendeixen a infectar-se per la gran quantitat de bacteris de la boca i poden a més ser la via de contagi de múltiples malalties (ho veurem ara més endavant).


Igual que no deixaries al teu fill xicotet eixir de casa sense supervisió, no deixes eixir a la teua mascota sense supervisió.


Contagi de malalties

En eixir poden contagiar-se de múltiples malalties com a ràbia, immunodeficiència felina, leucèmia felina, peritonitis infecciosa... per nomenar algunes. Hi ha moltes malalties en gats que es transmeten per femta o per mossegada. Algunes d'elles tenen vacuna però no totes. Encara així, cap vacuna és 100% efectiva contra cap malaltia, encara que són una gran protecció i ajuden a mantindre a les nostres mascotes sanes molts anys. Per a evitar que els nostres gatets contraguen aquestes malalties (algunes poden arribar a ser molt serioses) és important vacunar-los i evitar en la mesura que siga possible el contacte amb gats no vacunats, per això convé que no isquen a l'exterior.


Infeccions parasitàries

El teu gat pot tornar amb puces, paparres, sarna i altres paràsits com vermes (=cucs) broncopulmonars, dirofilaria immitis (cuc del cor), cucs intestinals i ténies. Molts es transmeten a l'humà.


Per no nomenar les malalties que transmeten les puces i paparres, que donaria per a una altra entrada (potser ens plantegem fer-la en un futur). A més, moltes de les malalties transmeses per la picada de puça i paparra poden transmetre's a l'humà. A baix teniu una taula amb els principals paràsits del gat (hi ha més) i a quines parts dels nostres peludets afecten.

Imatge de Boehringer ingelhiem

Així que al desparasitar a la nostra mascota estem protegint la seua salut i la nostra. Però, per a evitar paràsits, la millor mesura és evitar que isca a l'exterior així com evitar que menge altres animals que poden transmetre-li el paràsit.


Ventrades no desitjades

És la primera causa d'abandonament a Espanya segons PETA (People for Ethical Treatment on Animals).


Per a evitar que el teu gat s'escape, esterilitza! Ja parlem de la importància d'esterilitzar en una altra entrada. En resum, si la teua gata s'escapa i no està esterilitzada té molts números per a ser mamà gatuna. I si el teu gat no està esterilitzat, pot acabar sent papà de la meitat dels gatets del poble.


Danys a la fauna silvestre

Els gats són uns caçadors magnífics... Massa. Tenen un instint caçador molt potent que els porta a caçar moltes més preses de les que necessiten per a alimentar-se. I poden causar greus problemes a les poblacions d'ocells, rèptils, amfibis i micromamífers.

Ens encanten els gats, però també ens encanten la resta d'animals i volem que visquen en els nostres camps i ciutats. Vos imagineu anar al parc o al camp i no sentir cantar ocells? Nosaltres no. Tots els animals tenen el mateix dret a viure i ser feliços, els que ens semblen més bonics i els que ens agraden menys.



Els gats necessiten eixir a l'exterior?

NO! Fals! Els gats necessiten un ambient estimulant que pots aconseguir a casa amb joguets, rascadors, menjadors d'interacció... molts d'aquests es poden fer a casa, amb joguets i menjadors DIY, amb baldes a diferents altures… Hi ha un munt d'opcions tant per a comprar com per a fer un mateix.


Això es coneix com a enriquiment ambiental. Hi ha múltiples opcions i multitud de preus per a totes les butxaques, des del DIY amb el cartó del paper higiènic fins al nivell de sofisticació més alt. Si vos interessa el tema, feu-nos-el saber i li dedicarem una entrada en un futur.


Els gats amb accés a l'exterior són més feliços?

FALS. Els gats necessiten afecte, temps amb els seus humans i una casa "adaptada" a ells.


Com en l'apartat anterior, això és un mite. Els nostres gats necessiten que els dediquem temps i atenció. Encara que està molt estés el mite que els gats necessiten menys atenció que els gossos i que “si no tens temps per a un gos, tingues un gat”. La veritat és que els gats necessiten interacció amb el seu humà i afecte.


També necessiten un ambient estimulant per a no avorrir-se ja que són animals molt intel·ligents i curiosos. Això el podem aconseguir “gatificant” la nostra casa amb rascadors, joguets, menjadors interactius, baldes o repeus a diferent altura…


En definitiva, necessiten afecte i estímuls perquè la vida de la nostra mascota no es reduïsca a menjar, dormir i tornar a menjar.


Conclusió

Per la salut de la teua mascota, per la teua pròpia i per la de l'ecosistema, mantingues al teu compi felí a casa.

No ens repetirem, però si el teu gat té la sort de tindre una llar, evita-li eixir a l'exterior: viurà més anys i amb millor salut, a més que suposarà menys riscos per a la salut dels seus humans i els ocellets, rèptils i altres animalets que viuran més tranquils.


Comentários


bottom of page